Cardiologie
8.4 141 waarderingen

Nucleair onderzoek

U krijgt een nucleair onderzoek om eventuele afwijkingen in uw weefsels in beeld te brengen. Dit gebeurt met behulp van de radioactieve stof radiofarmacon. De straling van deze stof wordt door een gammacamera ontvangen en door een computer tot beeld verwerkt. Het orgaan of weefsel is nu zichtbaar. De stof is na een paar dagen uit uw lichaam en vormt geen gevaar.

 

Er zijn 2 soorten nucleair onderzoek:

 

  • Ejectie Fractie Bepaling;
  • Myocardscintigrafie.

 

Ejectie Fractie Bepaling

Dit onderzoek berekent hoeveel bloed uw hart per hartslag kan wegpompen. U krijgt 2 injecties via een waaknaald in een ader. De eerste laat de radioactieve stof goed aan de rode bloedcellen hechten. Na 20 minuten worden elektroden op uw lichaam geplakt voor het maken van een ECG. Dan volgt een tweede injectie met de licht radioactieve stof. Daarna worden direct foto's gemaakt. U ligt op de onderzoekstafel met uw linkerarm omhoog. De gammacamera wordt schuin boven uw lichaam geplaatst. Het maken van de foto's duurt ongeveer 20 minuten.

 

Myocardscintigrafie

Dit type onderzoek geeft informatie over de doorbloeding van uw kransslagaderen. Het onderzoek bestaat uit een inspannings- en rustonderzoek en vindt op 2 dagen plaats.

 

  • Het inspanningsonderzoek wordt door een nucleair geneeskundige of hartfunctieverpleegkundige uitgevoerd en begeleid door een medisch nucleair werker. U krijgt een waaknaald in uw arm en elektroden op uw borst en rug voor een ECG. Vervolgens fietst u op een hometrainer, waarvan de weerstand oploopt. Tijdens het fietsen wordt regelmatig een ECG gemaakt en uw bloedruk gemeten.

    Op het moment van maximale inspanning krijgt u een kleine hoeveelheid licht radioactieve stof toegediend. Hierna fietst u nog een minuut door. De radioactieve stof hecht zich aan uw hartspier op plaatsen waar deze goed doorbloed wordt. Als u niet in staat bent om op de fiets een voldoende hoge inspanning te leveren, dan wordt uw hart door het toedienen van een medicijn belast.

    Na het inspuiten van de radioactieve stof wordt een uur gewacht. Daarna krijgt u een aantal glazen water te drinken en worden de foto's gemaakt. U ligt hiervoor op een onderzoekstafel en bent aangesloten op een ECG-apparaat. Tijdens het maken van de foto's van uw hart, bewegen beide gammacamera's om u heen. Het onderzoek duurt ongeveer 25 minuten.

 

  • Voor het rustonderzoek krijgt u weer een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend. Hierna wordt ongeveer een uur gewacht. Na het drinken van een aantal glazen water worden op dezelfde wijze als tijdens het inspanningsonderzoek foto's gemaakt.

 

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Radiologie en Nucleaire geneeskunde.

 

Lees de stappen van nucleair onderzoek die beschrijven wat u verder van het onderzoek kunt verwachten.

Sneek Emmeloord
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
0515 - 48 89 80
Route 9
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 2 weken
Onze openingstijden
Vandaag open 8.30 - 16.30 uur
Maandag 8.30 - 16.30 uur Dinsdag 8.30 - 16.30 uur Woensdag 8.30 - 16.30 uur Donderdag 8.30 - 16.30 uur Vrijdag 8.30 - 16.30 uur
Zie alle openingstijden

Spreekuur wordt ook luisteruur

Een reportage in de Volkskrant van 27 november 2017 met Maarten Joosten, cardioloog van het Antonius Ziekenhuis. 

 

"De tijd dat alleen de arts de wijsheid in pacht had, ligt achter ons. In steeds meer spreekkamers doet de mening van de patiënt er ook toe. Maar dan moet die wel zijn huiswerk doen." - de Volkskrant, 27 november 2017

 

Lees hier het artikel: 'Spreekuur wordt ook luisteruur'

Veelgestelde vragen
Kan ik gebruik maken van Wi-Fi in het ziekenhuis?
Heb ik altijd een verwijzing nodig van mijn huisarts?
Mag ik roken in het ziekenhuis?
Ik wil graag mijn medisch dossier opvragen. Waar kan ik terecht?
Wat zijn de wachttijden en de toegangstijden van het ziekenhuis?
Ik ben slecht ter been. Kan ik voor de deur parkeren?
Kan ik in het ziekenhuis geld pinnen?
Is het mogelijk om 's avonds een afspraak te maken op de poli?
Mag ik mijn huisdier meenemen naar het ziekenhuis?
Is het mogelijk 's avonds een afspraak te maken bij Radiologie?
Toon alle vragen
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00