Kinderen met diabetes
Mensen noemen Diabetes vaak ‘suikerziekte’. De officiële naam is diabetes mellitus. Veel mensen denken dat je suikerziekte krijgt omdat je veel suiker eet, maar dat is niet waar. Dat je nooit meer suiker mag eten is ook niet waar.
Om uit te leggen wat diabetes is, moet je eerst weten hoe je lichaam werkt. Je lichaam bestaat uit allemaal kleine kamertjes. Deze kamertjes noemen we cellen. Om goed hun werk te doen in jouw lichaam, hebben cellen brandstof nodig. Zo krijg je energie om bijvoorbeeld te lopen, denken en spelen. Deze brandstof halen we uit ons eten en noemen we glucose.
Glucose is een soort suiker. Het vaart mee in je bloedbaan. Zo komt glucose bij je cellen.
De alvleesklier maakt Insuline. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de glucose in de cellen komt. Als je diabetes hebt, maakt je alvleesklier te weinig insuline. Hierdoor komt er te weinig glucose in de cellen. Je cellen krijgen dus te weinig brandstof. Dan kan je moe worden, dorst krijgen en moet je veel plassen.
Ik heb diabetes, wat nu?
Het diabetesteam leert je om met diabetes om te gaan. Je leert bijvoorbeeld:
- bloedglucose meten;
- insuline spuiten;
- rekening houden met wat en wanneer je eet.
Je gaat een paar keer per jaar met je ouders naar het Kinderdiabetes spreekuur in het ziekenhuis.
Het diabetesteam
In dit team zitten twee kinderartsen, een diabetesverpleegkundige voor kinderen en jeugd, 2 diëtistes en 2 kinder- en jeugdpsychologen. Maar hoe helpen zij jou?
De kinderarts vertelt:
- wat ze hebben ontdekt toen ze je gingen onderzoeken;
- wat diabetes is en wat je er aan kunt doen;
- welke medicijnen je kunt gebruiken;
- welke ander mensen je kunnen helpen.
De diabetesverpleegkundige voor kinderen en jeugd:
- geeft uitleg over diabetes;
- vertelt hoe je met diabetes om kunt gaan;
- leert je bloedglucose controleren en insuline spuiten;
- ze kan antwoord geven op alle vragen die je hebt over diabetes.
De diëtiste:
- leert je alles over eten, drinken en diabetes;
- bespreekt met jou en je ouders of er aanpassingen in je eetpatroon nodig zijn;
- maakt een lijst waarop staat wat je kunt eten en wanneer;
- ze kan antwoord geven op alle vragen over eten tijdens feestjes en feestdagen.
Een klinisch psycholoog:
Een klinisch psycholoog is iemand die veel verstand heeft van hoe je je voelt en hoe je doet als je ziek bent. Een klinisch psycholoog speciaal voor kinderen en jongeren weet ook nog heel veel over kinderen/jongeren. Door erover te praten met haar kun je er aan wennen en leren om zo goed mogelijk met je diabetes om te gaan.
LosVast oudercursus:
Diabetes type 1 kan elk kind zomaar overkomen. Ineens wordt het leven van jullie gezin gekleurd door meten, tellen, insuline toedienen en nog veel meer… Als ouder zal je hier eerst een grote rol in spelen, maar je kind zal steeds meer zelf gaan doen. Je weet als ouder maar al te goed hoe belangrijk het is om goed voor de diabetes te zorgen en probeert je kind te ondersteunen. Maar misschien lijkt het alsof jouw kind niet altijd genoeg aandacht voor de diabetes heeft. Of juist heel veel zelf wil doen, terwijl je kind dit nog niet helemaal kan. In veel gezinnen zijn hierover regelmatig discussies en wrijvingen. Je kind moet zelf leren zorgen voor de diabetes en zelfstandig worden, maar hoe laat je je kind meer los? Of beter gezegd:
“Hoe houd je je kind losser vast?”
Klik op onderstaande flyer om alle informatie over deze cursus te lezen.
Flyer - Cursus LosVast.pdf