Urologie dr Barten
8.4 139 waarderingen

Hypospadie (abnormale uitmonding plasbuis)

Een hypospadie is een aangeboren, abnormale uitmonding van de plasbuis aan de onderkant van de penis. Het komt bij ongeveer 1 op de 300 jongens voor. Uw zoontje heeft een hypospadie en wordt daaraan geopereerd zodat seksuele problemen op latere leeftijd en een abnormale stand van de penis bij erectie worden voorkomen.

De - vaak hoog complexe - operatie kan in regio Zuid-Friesland alleen in het Antonius Ziekenhuis worden uitgevoerd.

Hieronder leest u hoe dit ongeveer gaat.

De stappen bij 'Hypospadie (abnormale uitmonding plasbuis)'

Start

Verwijzing door uw huisarts of specialist

Wanneer uw zoon bekend is met een abnormale uitmonding van de plasbuis, gaat u naar uw huisarts of de kinderarts. Uw huisarts of de kinderarts verwijst u naar de uroloog. 

Met het Zorgdomeinnummer, dat u in de verwijsbrief vindt, maakt u een afspraak. U ontvangt een afspraakbevestiging. U kunt bellen om een afspraak te maken, of op onze website een afspraak plannen.

Klik hier om online een afspraak te maken 

Neem naar uw afspraak het volgende mee:

  • een geldig legitimatiebewijs; 
  • uw Zorgpas / verzekeringsbewijs;
  • ziekenhuisstickers;
  • een actueel overzicht van al uw medicijnen. 
1,5 uur

De operatie

De operatie wordt onder narcose gedaan. Uw kind moet daarom, voor de ingreep, nuchter zijn. (zie folder: zorg rondom de operatie of behandeling van uw kind).

Van een kinderverpleegkundige van de kinderafdeling krijgt u informatie over de gang van zaken op de operatie-afdeling. Als uw zoontje oud genoeg is om het te begrijpen, vertellen we hem wat er gaat gebeuren.

De uroloog voert de operatie uit. De anesthesist is verantwoordelijk voor de narcose. Tijdens de operatie wordt in het algemeen de achterzijde van de voorhuid van de penis gebruikt om de huid die aan de voorzijde niet aanwezig is, aan te vullen. De penis krijgt na de operatie een besneden uiterlijk.

De operatie duurt 1,5 tot 2,5 uur. 

>

Na de operatie

Wanneer uw zoon terug is op de kinderafdeling heeft hij een infuus voor toediening van extra vocht via een bloedvat. Hij mag al snel weer eten en drinken. 

In veel gevallen is het mogelijk om de operatie zonder slangetjes te verrichten. Uw kind mag dan dezelfde dag nog naar huis.

Soms is een meer ingrijpende operatie nodig. Om het geopereerde gebied rust te geven, zodat het optimaal geneest, heeft uw zoontje dan een slangetje dat rechtstreeks via de buikwand in de blaas zit. Dit heet een “suprapubische katheter”. Via deze katheter loopt de urine in een zakje. In de penis zit een ander dun slangetje dat ervoor zorgt dat het plasgaatje en de plasbuis goed open blijven. Dit slangetje zit met een hechting vast aan de penis en moet 3 à 4 dagen blijven zitten. Uw zoontje draagt gedurende deze periode dubbele luiers. Tijdens deze periode is uw zoontje opgenomen in het ziekenhuis. U mag bij hem slapen.

Na drie à vier dagen mag uw zoon in bad. Hierdoor weken alle pleisters en verband los. De kinderverpleegkundige verwijdert het verband en de hechting die bovenop de penis zit en haalt het dunne slangetje uit de plasbuis. Het slangetje in de onderbuik blijft nog even zitten.

>

Naar huis

Na controle door de uroloog mag uw zoontje naar huis. In het geval dat uw zoontje een katheter heeft, krijgt u instructies hoe u hiermee omgaat. Een week later komt u terug om de katheter te laten verwijderen door een verpleegkundige van de kinderafdeling.

Nadat de katheter is verwijderd, krijgt uw zoon een antibioticakuur van een week. U krijgt een recept mee voor alle materialen die nodig zijn. Ook de antibiotica staan op dit recept. Voor controle door de uroloog krijgt u een afspraak mee.

ananias
H.J.K. Ananias Uroloog Aandachtsgebieden

Oncologie, Endourologie, Urogynaecologie

BartenEJ
E.J. Barten Uroloog Aandachtsgebieden

Oncologische chirurgie, Urethrachirurgie, Kinderurologie

koolenbrander
C.F. Koolenbrander Uroloog Aandachtsgebieden

Oncologische chirurgie; laparoscopische- en robotchirurgie

erik roos (1)
E.P.M. Roos Uroloog Aandachtsgebieden

Niersteenbehandeling, Oncologie, Functionele urologie

Sneek Emmeloord
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
0515 - 48 89 95
Route 8
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 2 weken
Onze openingstijden
Vandaag open 8.30 - 16.30 uur
Maandag 8.30 - 16.30 uur Dinsdag 8.30 - 16.30 uur Woensdag 8.30 - 16.30 uur Donderdag 8.30 - 16.30 uur Vrijdag 8.30 - 16.30 uur
Zie alle openingstijden
Veelgestelde vragen
Ik heb een afspraak met een uroloog. Wat moet ik meenemen?
Toon alle vragen
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00