Hoe uw zwangerschap verder wordt begeleid, hangt af van de uitslagen van het onderzoek. Als de bevindingen meevallen, gaat u terug naar uw verloskundige of huisarts. In andere gevallen neemt de gynaecoloog de begeleiding over.
Wanneer opname?
Poliklinische controles zijn voldoende als:
- u geen klachten heeft;
- uw bloeddruk slechts matig verhoogd is (onder 100 mmHg);
- er geen eiwit in de urine wordt gevonden;
- uw bloeduitslagen normaal zijn;
- de baby normaal van grootte lijkt en goed beweegt.
De kans op complicaties voor u en de baby is dan klein. Opname in het ziekenhuis of bloeddrukverlagende medicijnen zijn dan niet nodig. Wel moet u geregeld terugkomen voor controle.
Als de hypertensie ernstiger wordt, kan alsnog een ziekenhuisopname volgen. De gynaecoloog herhaalt bij elke controle de verschillende onderzoeken. Krijgt u tussen de controles door meer of nieuwe klachten of voelt u minder leven, neem dan contact op met de polikliniek Verloskunde.
Opname wordt geadviseerd bij:
- klachten;
- ernstige zwangerschapshypertensie (hoger dan 100 mmHg);
- eiwit in de urine;
- afwijkende bloeduitslagen;
- een duidelijke groeiachterstand van de baby;
- andere complicaties.
Het doel van de ziekenhuisopname is bewaking van uw gezondheid en die van uw baby. In het ziekenhuis wordt dan ook regelmatig gevraagd of u klachten heeft. De bloeddruk wordt meerdere malen per dag gemeten en bloed- en urineonderzoek vindt regelmatig plaats.
Ook de conditie van de baby wordt in de gaten gehouden. Leven voelen is een belangrijk teken. Vaak maakt de verpleegkundige dagelijks een CTG en wordt echoscopisch onderzoek herhaald. Soms blijkt na enkele dagen dat de ernst van de zwangerschapshypertensie meevalt, zodat u weer naar huis kunt. In ernstiger gevallen blijft u langer opgenomen, vaak tot na de bevalling.
In het ziekenhuis wordt bedrust geadviseerd. Meestal mag u wel uit bed om naar de wc te gaan of te douchen. Ernstige zwangerschapshypertensie kan echter niet genezen door bedrust.
Afhankelijk van de situatie krijgt u een vervolgafspraak op korte termijn of bespreekt de gynaecoloog alle uitslagen al tijdens het eerste bezoek met u. In dat geval kan het enige uren duren voordat alle gegevens bekend zijn. Bij ernstige hypertensie wordt u direct opgenomen.
Veel vrouwen met zwangerschapshypertensie voelen zich niet ziek. Medicijnen kunnen bijwerkingen geven maar worden doorgaans goed verdragen. Toch is een opname vaak een moeilijke tijd van wachten, spanning, onzekerheid en ongerustheid. Het is daarom belangrijk dat u aan artsen en verpleegkundigen uitleg vraagt over uw toestand en de verwachtingen. Ook zij kunnen echter niet voorspellen wat er zal gebeuren: dat is afhankelijk van de ontwikkeling van de hypertensie, uw klachten en de conditie van uw baby.