Borstsparende operatie
Bij een borstsparende operatie wordt alleen de tumor in uw borst en weefsel daaromheen verwijderd. De rest van de borst blijft dus zitten. Meestal kan de tepel behouden blijven. Dit hangt af van de plek van de tumor. De chirurg herstelt de vorm van de borst zo goed mogelijk. Soms voert de chirurg de operatie uit samen met de plastisch chirurg. Bijvoorbeeld als er een groter deel van uw borst moet worden verwijderd.
Soms kunt u kiezen keuze tussen een borstsparende operatie of een operatie waarbij de hele borst wordt verwijderd. Aan beide zitten voor- en nadelen. U bespreekt samen met de chirurg of verpleegkundig specialist uitgebreid de voor- en nadelen van beide operaties. Zodat u goed kunt beslissen wat voor u het beste is.
Voor de borstsparende operatie moet de chirurg precies weten waar de tumor zit. Soms kan de chirurg de tumor voelen. Als de chirurg de tumor niet goed kan voelen, wordt
voor de operatie een magnetisch zaadje (Pintuition) geplaatst (Plaatsbepaling van een afwijking in borst of oksel). De operatie vindt in dagverpleging plaats in het Antonius Ziekenhuis, locatie Sneek.
Operatie aan de borst gaat vaak gepaard met een lymfklieroperatie aan de oksel.
De chirurg heeft van te voren met u besproken wat voor u van toepassing is. Bij een borstsparende operatie haalt de chirurg de tumor weg op zo'n manier dat u uw borst kan houden. Hierbij is het volgende belangrijk:
- de plaats en grootte van de afwijking;
- de grootte van uw borst;
- uw algehele conditie;
- uw wensen ten aanzien van de ingreep.
Wanneer de afwijking te klein en niet te voelen is wordt voor de operatie een magnetisch zaadje (Pintuition) geplaatst (Plaatsbepaling van een afwijking in borst of oksel). De operatie vindt in dagverpleging plaats in het Antonius Ziekenhuis, locatie Sneek.
Onderstaand stappenplan beschrijft wat u ongeveer van de operatie en voorbereiding kunt verwachten.