Rijp maken baarmoedermond (primen)
Als de baarmoedermond onrijp is en de bevalling op gang moet komen, adviseert de gynaecoloog de baarmoedermond rijp te maken (primen). Een onrijpe baarmoedermond is nog lang en gesloten. De vliezen zijn dan niet te bereiken bij het inwendige onderzoek en kunnen niet makkelijk gebroken worden.
Wat gebeurt er bij het rijp maken?
In de meeste gevallen wordt een catheter in de baarmoedermond gebracht. Hiervoor is onderzoek met een speculum (eendenbek) nodig. De catheter blijft gedurende 12-18 uur zitten. U blijft deze tijd opgenomen op de verpleegafdeling en kunt vrij rondlopen. Ook vinden enkele CTG onderzoeken plaats. Op indicatie kan deze behandeling de daaropvolgende dagen herhaald worden.
Soms wordt van een Propess-veter gebruik gemaakt. Dit is een veter met aan het uiteinde een geneesmiddel (prostaglandinen). De veter wordt in uw vagina achtergelaten na het inwendige onderzoek. Speculumonderzoek is niet nodig en u kunt vrij rondlopen. Ook hierbij vindt CTG onderzoek plaats.
Na afloop
Na afloop kunt u wat bloedverlies hebben. De conditie van uw kind wordt met behulp van een CTG gecontroleerd. Bij een erg onrijpe baarmoedermond is het vaak nodig de behandeling te herhalen, soms gedurende een paar dagen.
Prostaglandinen maken niet alleen de baarmoedermond rijp maar kunnen ook weeën veroorzaken. Vaak ontstaan er na het inbrengen harde buiken. Men spreekt pas van weeën als er ontsluiting ontstaat. Soms gaan de harde buiken wel over in weeën en komt de bevalling spontaan op gang.