Zwangerschapshypertensie geneest spontaan na de bevalling. U blijft nog 1 of 2 dagen in het ziekenhuis voor controle van uw bloeddruk. Hierbij speelt een rol of:
- u al voor de bevalling opgenomen was;
- er laboratoriumafwijkingen gevonden waren;
- hoe hoog uw bloeddruk tijdens en na de bevalling was.
Na 6 weken heeft u een afspraak voor nacontrole bij de verloskundige of gynaecoloog. Controle van een volgende zwangerschap na een lichte hypertensie vindt weer plaats bij uw verloskundige. De kans op zwangerschapshypertensie in een volgende zwangerschap is heel klein.
(Pre-)eclampsie
Ook bij pre-eclampsie en HELLP-syndroom geneest u na de bevalling vanzelf. De gynaecoloog adviseert om een aantal dagen in het ziekenhuis te blijven. Bloeddrukverlagende medicijnen moet u na de bevalling nog enige tijd gebruiken. U bent meestal binnen 2 weken na de bevalling weer thuis en geneest volledig. Afhankelijk van de ernst van de hypertensie, kan het herstel (weken) langer duren.
Daarnaast is voor het herstel ook van belang hoe u bevallen bent. Na een gewone bevalling knapt u sneller op dan na een keizersnede. Na ernstige zwangerschapshypertensie kunt u gewoon borstvoeding geven. Bent u veel te vroeg bevallen, dan kolft u de eerste tijd de voeding af. Uw baby kan de eerste tijd nog niet zelf drinken en krijgt de voeding via een sonde binnen.
Als u na de bevalling medicijnen voor de bloeddruk gebruikt, wordt overlegd of uw baby borstvoeding mag krijgen. Bij de meeste middelen wordt borstvoeding afgeraden.
Er is een kleine kans op herhaling in een volgende zwangerschap. Het verloop is dan vaak minder ernstig. De begeleiding van een volgende zwangerschap gebeurt door de gynaecoloog.
Emotionele aspecten
Ernstige zwangerschapshypertensie is voor u een emotioneel zware tijd. Er is een plotselinge overgang van een normale zwangerschap naar een periode met angst en zorgen. Het is vaak moeilijk te accepteren dat het lichaam ‘faalt’. Sommige vrouwen voelen zich hier ten onrechte zelfs schuldig over. Ook maakt opname op de intensive-care-afdeling vaak diepe indruk. Uw partner heeft in deze periode vaak ernstige zorgen over u en uw kind. En er is onzekerheid over een eventueel langdurige opname van uw baby op een couveuse-afdeling.
Voor een goede verwerking is het belangrijk dat u geïnformeerd wordt over wat er is gebeurd. Bedenk voor de nacontrole bij de gynaecoloog welke vragen u heeft of wat in uw herinnering nog onduidelijk is.