Chirurgie
8.4 141 waarderingen

Stomaconsulent

U bent doorverwezen naar de stomaconsulent. Hieraan voorafgaand heeft uw arts met u gesproken over de aanleg van een stoma. Een stoma is noodzakelijk als urine of ontlasting niet via de gebruikelijke weg uw lichaam kan verlaten. Het is een kunstmatige uitgang via een opening in de buik. Er zijn verschillende stoma’s.

Afhankelijk van de aandoening krijgt u een stoma van de dikke darm, de dunne darm of de urinewegen.

 

Het dragen van een stoma heeft invloed op uw dagelijkse leven en dat van uw naasten. Begeleiding en advies hierin is dan ook nodig. Hiervoor kunt u terecht bij de stomaconsulent.

Onderstaand stappenplan beschrijft wat u van de stomaconsulent kunt verwachten.

1 à 2 weken

Verwijzing door specialist

Uw specialist vermoedt dat een stoma noodzakelijk is. U ontvangt een verwijzing voor de stomaconsulent. De afspraak wordt voor u gemaakt op poli chirurgie of urologie of u kunt telefonisch een afspraak maken: 0515 – 48 89 81.

1 à 2 weken

Afspraak bij de stomaconsulent

De afspraak met de stomaconsulent vindt plaats op de polikliniek voor een preoperatief gesprek. De stomaconsulent informeert u over:

  • De stoma;
  • Verzorging van de stoma;
  • Voeding;
  • Het materiaal waarmee de urine of ontlasting wordt opgevangen.

Tevens bepaalt de consulent met u op welke plaats de chirurg/uroloog de stoma moet plaatsen. Hierbij wordt gelet op plooien en littekens, uw kleedgewoontes en zichtbaarheid van de stoma voor u. Dit laatste zodat u de stoma zelf kunt verzorgen. De consulent werkt hierbij volgens de nieuwste richtlijnen van de V&VN Stomaverpleegkundigen.

Wij adviseren om iemand uit uw naaste omgeving mee te nemen naar het gesprek. Bij voorkeur uw directe naaste. De informatie kunt u dan achteraf samen bespreken.

 

Spoedoperatie

Het kan voorkomen dat u bij een spoedoperatie of onverwacht tijdens een geplande operatie een stoma krijgt. U mist dan de informatie die u normaal vooraf krijgt. Ook heeft u geen tijd gehad om naar de operatie toe te leven. De stomaconsulent bezoekt u dan na de operatie een aantal keer extra. 

 

De route in het ziekenhuis

U volgt de route naar verpleegafdeling AB2 (2e verdieping). Daar meldt u zich bij de secretaresse. 

 

De stomaconsulenten

 

Mirjam van der Veer en Margriet Petter

>

Controle afspraak bij de stomaconsulent

Tijdens de afspraak controleert de stomaconsulent uw stoma en fysieke conditie. U wordt gevraagd uw stomamateriaal mee te brengen voor één wissel. Verschoon bij een (dreigende) lekkage het stomamateriaal niet voor de controle. De stomaconsulent kan het probleem dan beter beoordelen.

De eerste afspraak heeft u ongeveer 2 weken na de operatie. Na die afspraak wordt er een vervolgafspraak gemaakt voor over 6-8 weken. Daarna na 3 maanden en uiteindelijk nog eens na 6 maanden.

>

Nacontrole bij de stomaconsulent

Het kan voorkomen dat er jaren na de operatie problemen optreden met uw stoma. Ook dan kunt u, middels een verwijzing van uw huisarts, terecht bij de stomaconsulent. Tijdens het spreekuur probeert de consulent uw probleem op te lossen.

>

Meer informatie

Uitgebreide informatie over het dragen van een stoma vindt u op de site van de Nederlandse Stomavereniging. De Nederlandse Stomavereniging heeft ook een bezoekdienst. Ervaringsdeskundigen komen dan bij u langs om hun kennis en ervaring te delen. Zij nemen tevens alle tijd voor úw verhaal.

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met het Antonius Ziekenhuis via 0515 - 48 89 45 of mail naar stomaconsulent@antonius-sneek.nl.

Kijk op de volgende websites voor meer informatie:

HessD (1)
D.A. Hess Chirurg Aandachtsgebieden

oncologische- en gastro-intestinale chirurgie

algemeen chirurg

KuipersM
M.M. Kuipers Chirurg Aandachtsgebieden

algemene chirurgie; oncologische chirurgie; traumachirurgie; handchirurgie;

MulderEJ (1)
E.J. Mulder Chirurg Aandachtsgebieden

algemeen chirurg; oncologische- en gastro-intestinale chirurgie; hoofd/hals chirurgie

Sneek Emmeloord
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
0515 - 48 89 81
Route 7
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 1 week
Onze openingstijden
Vandaag open 8.30 - 16.30 uur
Maandag 8.30 - 16.30 uur Dinsdag 8.30 - 16.30 uur Woensdag 8.30 - 16.30 uur Donderdag 8.30 - 16.30 uur Vrijdag 8.30 - 16.30 uur
Zie alle openingstijden

Zorg thuis

Heeft u na opname in het ziekenhuis zorg thuis nodig? Het Antonius Ziekenhuis werkt nauw samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland.

 

Meer informatie

Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00