
Plannen is puzzelen
Een spoedafspraak, een patiënt die afbelt of een zieke arts: uitdagingen waar Rigina Rienstra, planner Zorglogistiek beschouwende vakken, regelmatig mee te maken heeft.
Een spoedafspraak, een patiënt die afbelt of een zieke arts: uitdagingen waar Rigina Rienstra, planner Zorglogistiek beschouwende vakken, regelmatig mee te maken heeft.
Elk jaar worden ruim 15.000 mensen getroffen door een hartstilstand. Buiten het ziekenhuis zijn dat omgerekend 300 slachtoffers per week. Als omstanders niet ingrijpen, is hun overlevingskans 10 tot 20 procent. Door reanimatie en inzet van een AED stijgt dit percentage tot wel 70 procent. Wil jij ook burgerhulpverlener worden? Meld je dan aan voor de training Basic Life Support (BLS) van Antonius.
Om de zorg toekomstbestending te maken is het anders organiseren van zorg noodzakelijk. Goede samenwerking is hierbij belangrijker dan ooit. Bij Antonius zijn de professionals van het ziekenhuis en de professionals in de wijk deze samenwerking aangegaan. Sinds juli 2021 werkt Antonius met een integraal team Parkinson.
Physician assistants, kortweg PA’s, zijn bezig aan een duidelijke opmars. Ook in het Antonius winnen deze medische zorgprofessionals aan terrein. Wat zijn hun taken en wat is hun meerwaarde voor patiënten, medisch specialisten en verpleegkundigen? ‘We kunnen écht iets voor onze patiënten betekenen’, verzekeren PA’s Marianne Nagelhout en Annet Schröder.
Zelfregie draait om de individuele keuzevrijheid van cliënten. Antonius heeft daar al belangrijke stappen in gezet, vertelt Toos van den Broek, voorzitter cliëntenraad Antonius.
In het ziekenhuis wordt met duizenden medische instrumenten gewerkt. Maar wat gebeurt er na het gebruik van deze scharen, tangen, pincetten enzovoorts? Fokje Huitema, leerling Sterilisatiemedewerker, geeft een kijkje achter de schermen op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA).
Meer mogelijk maken voor cliënten met COPD. Dat is waar Akke de Jong, wijkverpleegkundige bij Antonius, zich hard voor maakt. Samen met haar collega Maaike de Groot, gaat ze als COPD-consulent op bezoek bij mensen met COPD. Door uitgebreide gesprekken komen ze tot oplossingen voor de dagelijkse uitdagingen. Akke: ‘We helpen cliënten om hun wereld net een stukje groter en mooier te maken’.
In Ghana een bevallende vrouw aanmoedigen, het verband tussen trauma’s en dementie onderzoeken en een lach op het gezicht van angstige kinderen toveren: maak kennis met Anna Cnossen 22 uit Sneek, stagiaire op de Kinderafdeling van Antonius.
COVID dwong ons om over de muren van de afdelingen heen te kijken. Er ontstond een sterke behoefte om problemen sámen op te lossen’, memoreert Willem. ‘Die saamhorigheid is voor mij het echte Antoniusgevoel.'
De zesjarige Sietske Veenje wilde maar één ding: arts worden. Niets kon haar tegenhouden, met succes, want tegenwoordig vind je haar op de spoedeisende hulp en eerste harthulp van het ziekenhuis. Daar werkt ze als basisarts (ANIOS). De begeleiding, het betrokken team en de sfeer in het ziekenhuis zorgden ervoor dat ze snel groeide in haar rol tot een zelfverzekerde arts.
Team Kindzorg staat dag en nacht klaar voor kinderen met een fysieke, chronische of meervoudige beperking. ‘De behoefte van het kind en het gezin staat centraal.
Kinderen zijn onvoorstelbaar veerkrachtig. Ondanks dat ze fysiek en/of mentaal beperkt zijn, denken ze niet in beperkingen en láten ze zich niet beperken door de buitenwereld.
Patiënten die in het ziekenhuis liggen, kampen soms met hardnekkige ontstekingen. Om zo’n bacterie goed te bestrijden, is vaak een gerichte en langdurige antibioticumkuur via een infuus nodig. In veel gevallen kan zo’n kuur prima bij de patiënt thuis worden toegediend, verzekert Ingeborg Groothuis, antibioticaverpleegkundige in het Antonius Ziekenhuis, dat onderdeel uitmaakt van de Antonius Zorggroep.
In 2020 deed Antonius Zorggroep een pilot met Toediening Thuis. Binnen dit project gaven oncologieverpleegkundigen enkele patiënten thuis hun medicatie in plaats van in het ziekenhuis. Een geslaagde pilot.
Kwalitatieve zorg, dichtbij huis. Wie wil dat niet? De Antonius Zorggroep gebruikt steeds meer nieuwe technologieën die zorg dichtbij makkelijker maken. Neem telemonitoring; een digitale oplossing die sinds een jaar wordt ingezet voor patiënten met de longziekte COPD
Suus maakt in haar rol als verpleegkundige in het ziekenhuis en thuiszorg veel mee. Van haar droom als gevangenisbewaarder naar de opleiding voor politieagent tot uiteindelijk thuiskomen in de zorg. Ze vertelt je haar verhaal.
Vrijwilligerswerk na je pensioen? Fokko kan het iedereen aanraden. 'Je kan daarmee echt een verschil maken.' Hij vertelt je graag hoe hij dat doet.
Het klinkt handig en dat is het ook: berichten versturen en beeldbellen met je arts of verpleegkundige.
In een nieuw opleidingstraject worden medewerkers opgeleid tot verzorgende IG. Sommigen met een flinke dosis zorgervaring, anderen vanuit een compleet andere branche.
Hij wil zijn sociale camouflage afschudden en het stigma op autisme omverschoppen. Gewoon zichzelf durven en kunnen zijn. Mensen met autisme worden continu anders behandeld vanwege het stereotypebeeld dat veel mensen hebben. Hylke Falkena is facilitair medewerker in het Antonius Ziekenhuis en heeft autisme. Hij wil zelf zijn verhaal vertellen.
Thuiszorg Zuidwest Friesland startte in juli 2020 met beeldbellen. Hoe bevalt dat? Een mantelzorger en wijkverpleegkundige vertellen.
Derina Faber is verpleegkundige en laat zien dat de dood minder eng is als we er vaker over praten.
Rianne Meijer-Postma is consulent neurologie en begeleidt patiënten bij het herstel bij hersenletsel.
Vijf vrouwelijke medewerkers, met uiteenlopende functies, aan het woord. Hoe ervaren zij hun werk en wat drijft hen?
Team Thuiszorgtechnologie van de Antonius Zorggroep viert zijn zilveren jubileum. Verpleegkundigen Karen de Kruif en Rina Tol zijn al vanaf het begin betrokken bij deze organisatie. De charme van hun werk was én is de afwisseling. ‘De diversiteit van ons werk is enorm én iedere cliënt is uniek. Dat maakt elke dag anders.’
Thuisbegeleider Agnes Posthuma-Haitsma had de eer om dit jaar binnen de thuiszorg als eerste een beeldbelgesprek met een cliënt te voeren en ze is nog steeds enthousiast.
Ouders van een te vroeg geboren baby kunnen in ons ziekenhuis gebruik maken van een buideltop, om het gevoel van veiligheid en verbondenheid te vergroten.
Liefde voor de zorg kan zomaar in de familie zitten. Zoals bij Liza Bleeker, wijkverpleegkundige thuiszorg en dochter Kirsten Bleeker, verpleegkundige in de flexpool van het ziekenhuis.