kindergeneeskunde
8.4 139 waarderingen

Behandeling

De kinderurotherapeut speelt een grote rol bij de begeleiding en behandeling van kind en ouders. Deze therapeut heeft kennis van de psychologie en beïnvloeding van gedrag bij kinderen in alle leeftijdsfasen.

 

Meten van de plasstraal

Op de plaspoli wordt eerst de plasstraal geregistreerd door middel van uroflowmetrie. Bij voorkeur vaker dan 1 keer. Daarna volgt onderzoek van de blaas om te beoordelen of de blaas volledig leeg geplast is. Kinderen plassen dan op een speciale computer-wc die de plasstraal registreert. Dit is van belang bij het stellen van de juiste diagnose.

 

Het is belangrijk dat uw kind voorafgaand aan het polibezoek goed heeft gedronken. Hierdoor wordt de uroflowmetrie betrouwbaarder.

 

Het behandelplan

U en uw kind houden vragenlijsten en plasdagboeken bij. Dit bespreekt u met de kinderurotherapeut zodat duidelijk wordt welke problemen er spelen. Vervolgens maakt de therapeut een plan ter vermindering van de plasproblemen.

De basis van het plan bestaat uit:

 

  • hoe moet je plassen;
  • hoe vaak;
  • en wanneer.

 

Behandeling ongewild urineverlies

De meest belangrijke stap bij de behandeling van alle vormen van ongewild urineverlies bij kinderen, is uitleg over:

 

  • normale en afwijkende werking van de blaas;
  • het plassen zelf;
  • het ontlastingspatroon; 
  • algemene adviezen om dit patroon te beïnvloeden.

 

De therapeut geeft duidelijke uitleg passend bij de ontwikkeling en leeftijd van uw kind, geïllustreerd met tekening of video. Dit verhoogt de motivatie en trouw van uw kind aan de therapie.

 

Het trainen voor bedplassen start vanaf 6-7 jaar, afhankelijk van uw kind en de omgevingsfactoren.

 

Kinderbekkenfysiotherapie

De fysiotherapeut richt zich op het verbeteren van de functie van buik- en bekkenbodem spieren. Daarnaast is er aandacht voor lichaamsbewustzijn. De therapeut geeft uitleg over de werking van blaas, darmen en bekkenbodemspieren. Uw kind moet zich bewust worden van een goede toilethouding en gestimuleerd worden dit thuis ook te doen.

 

Uw kind leert het verschil tussen spanning en ontspanning van het lichaam, oefent met aan- en ontspannen van de bekkenbodem en reageren op aandrang voor urine en ontlasting. Daarnaast leert uw kind een ontspannen buikademhaling, belanrgijk voor het volledig legen van de blaas

Tibosch
C.H. Tibosch Kinderarts Aandachtsgebieden

Kinderlongziekten / kindercardiologie

Sneek Emmeloord
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
0515 - 48 89 85
Route 92 2e etage
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 1 week
Onze openingstijden
Vandaag open 08.30 tot 16.30 uur
Maandag 08.30 tot 16.30 uur Dinsdag 08.30 tot 16.30 uur Woensdag 08.30 tot 16.30 uur Donderdag 08.30 tot 16.30 uur Vrijdag 08.30 tot 16.30 uur
Zie alle openingstijden
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00