mammapoli
8.4 142 waarderingen

Emoties

In het eerste jaar eisen uw behandelingen al uw energie. Daarna komt u in een een fase waarin u het normale leven weer oppakt. De ziekte heeft u lichamelijk en geestelijk een behoorlijke klap gegeven. Hieronder staan enkele tips om met alle emoties om te gaan.

 

Uw partner en kinderen

Veel partners weten niet goed hoe ze met de situatie om moeten gaan. Duidelijk en open zijn naar uw partner toe is daarom erg belangrijk. Wees ook eerlijk en open naar uw kinderen. Als u hen alles probeert te besparen, kunnen zij onzeker worden.

 

Tips voor omgaan met emoties

  • Gun uzelf de tijd; u heeft veel meegemaakt en de verwerking van uw emoties kost tijd;
  • krop uw gevoelens niet op, maar praat erover;
  • wees duidelijk naar anderen over wat u wel en niet prettig vindt;
  • anderen kunnen onhandige of zelfs vervelende dingen zeggen. Meestal bedoelen ze dit goed, maar verwoorden het niet juist.

 

Andere manieren van verwerking

U kunt het lastig vinden erover te praten. Er zijn dan nog andere manieren om uw emoties te verwerken:

 

  • schrijven; veel mensen houden een dagboek bij of een web-blog. U kunt uw verhaal aan de mensen in uw omgeving laten lezen, zodat ze weten wat er in u omgaat;
  • creatieve therapie zoals tekenen, schilderen, beeldhouwen of boetseren, kan helpen bij de verwerking (eventueel samen met lotgenoten);
  • creatieve therapie wordt ook gecombineerd met imaginatie; u leert dan contact te maken met uw innerlijke beelden. Impulsen, gedachten, gevoelens en gedragingen worden voor een groot deel bepaald door de beelden die u bezielen. Door deze vervolgens uit te beelden, te tekenen of te schilderen, krijgt u meer houvast in uw leven;
  • muziek luisteren, maken of zingen kan een rol spelen in het verwerken van uw emoties.

 

Heeft u het gevoel dat u vastloopt in uw emoties, schakel dan hulp en ondersteuning in. Informeer bij de verpleegkundig consulent mammacare of de verpleegkundig consulent oncologie.

 

Meer informatie

U vindt meer informatie over dit onderwerp op de volgende websites:

KuipersM
M.M. Kuipers Chirurg Aandachtsgebieden

algemene chirurgie; oncologische chirurgie; traumachirurgie; handchirurgie;

Borstkankervereniging Nederland (BVN)  heeft de criteria van de Monitor Borstkankerzorg aangescherpt. Ons ziekenhuis voldoet aan de normen die BVN stelt voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Daarom zijn wij beloond met het roze lintje. Via de Monitor (www.monitorborstkanker.nl) zijn alle gegevens in te zien.

Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00