Hypnotherapie
De psycholoog van de afdeling Medische Psychologie van Antonius heeft voorgesteld je te behandelen met hypnotherapie. Hier kun je lezen wat hypnotherapie is en hoe de behandeling in zijn werk gaat.
De psycholoog van de afdeling Medische Psychologie van Antonius heeft voorgesteld je te behandelen met hypnotherapie. Hier kun je lezen wat hypnotherapie is en hoe de behandeling in zijn werk gaat.
Hypnotherapie betekent behandeling met hypnose. Bij hypnose leer je om je te concentreren op je eigen lichaam. Je kunt het vergelijken met dagdromen. Bij hypnose ben je nooit buiten bewustzijn en houd je de controle over jezelf. Je leert helemaal aandacht te hebben bij je eigen lichaam. Alles wat er om je heen gebeurt, is even minder belangrijk en krijg je minder mee. Wanneer je onder hypnose bent, is je bewustzijn meer gericht op bijvoorbeeld de werking van je lichaam. Je kunt leren om deze lichamelijke processen te veranderen waarop je eerder dacht geen invloed op te hebben. Dit doe je door je dieper te concentreren waarbij je open staat voor suggesties die gegeven worden. Je kan jezelf bijvoorbeeld de suggestie geven dat pijn van een stekende pijn naar een doffe pijn verandert. En dat ervaar je dan ook zo. Zo kan je bijvoorbeeld leren om de werking van jouw darmen te beïnvloeden.
Hypnotherapie kan bij verschillende klachten helpen, zoals bij (spannings-) hoofdpijn, buikpijn, angst, prikangst, slaapproblemen, prikkelbare darmen, astma en eczeem. De therapie kan in combinatie met een andere vorm van therapie plaatsvinden. Ongeveer 10% van de mensen is niet te hypnotiseren. Zo’n 80% is middelmatig hypnotiseerbaar en 10% hoog hypnotiseerbaar.
De sessie duurt ongeveer een uur. Hoe veel behandelingen er zijn, verschilt per patiënt. De oefeningen die je tijdens de bijeenkomsten leert, krijg je mee naar huis. Het is de bedoeling dat je thuis elke dag de oefeningen doet. Dit lijkt veel, maar het is erg belangrijk, want door te oefenen leer je het. Als je hier niet de tijd voor kunt maken/vinden, heeft de behandeling geen zin.
Sinds 1984 is veel onderzoek gedaan naar het effect van hypnotherapie op de klachten die horen bij het prikkelbare darm syndroom (PDS). Uit de meeste onderzoeken bleek dat met hypnotherapie de pijn sterk verminderde en de werking van de darmen verbeterde. Ook leerde men beter omgaan met spanningen die de werking van de darmen beïnvloeden.
Voor klachten die horen bij PDS is er een speciaal protocol ontwikkeld. Deze behandeling bestaat uit zes bijeenkomsten en vinden eens in de twee weken plaats. Daarna bekijk je samen met de psycholoog of dit voldoende is geweest of dat er nog verdere behandeling nodig is.
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze bij je volgende bezoek aan de psycholoog.
Onze openingstijden
Vandaag geen spreekuur
Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 17.00 uur
Route in het ziekenhuis