Cognitieve gedragstherapie
De psycholoog van de afdeling medische psychologie van Antonius heeft voorgesteld je te behandelen met cognitieve gedragstherapie. Hier kun je lezen wat cognitieve gedragstherapie is en hoe een behandeling gaat.
De psycholoog van de afdeling medische psychologie van Antonius heeft voorgesteld je te behandelen met cognitieve gedragstherapie. Hier kun je lezen wat cognitieve gedragstherapie is en hoe een behandeling gaat.
Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van twee vormen van therapie. De ene gaat over je denken en de andere gaat over doen. Bij de cognitieve gedragstherapie gaan we ervan uit dat je gedachten (cognities) invloed hebben op hoe je je voelt (je stemming). Ook hebben onze gedachten invloed op ons gedrag en andersom ons gedrag weer op ons gevoel. Denken, Voelen en Doen (het DVD-model) hangen dus met elkaar samen en beïnvloeden elkaar.
Cognitieve gedragstherapie is een therapie waarbij je niet alleen maar bij de psycholoog op gesprek aan het werk bent maar ook thuis aan de slag gaat met oefeningen. Je praat met een psycholoog over hoe het met je gaat en dit houd je thuis ook bij. We kijken samen wat er anders kan, zodat jij je beter voelt. Je zult ontdekken dat je veel automatische gedachten hebt en dat gevoelens niet zomaar ‘uit de lucht komen vallen’. Er zit een gedachte voor. We speuren vooral die gedachten op die jou een vervelend gevoel geven en je niet helpen. We noemen dat wel pestgedachten. Volwassenen noemen dat ook wel piekergedachten of niet-helpende gedachten. Daarnaast kijken we hoe je anders kunt doen waardoor jij je beter voelt.
Een voorbeeld om duidelijk te maken dat Denken, Voelen en Doen veel met elkaar te maken hebben:
Guido ligt in zijn bed. Het is avond en donker. Opeens hoort hij beneden gerinkel. Guido Denkt: “oh nee, een inbreker!” Omdat hij dit denkt, Voelt hij zich bang. Omdat hij zich bang voelt, kruipt hij dieper onder de dekens (Doen).
Het kan ook anders gaan: Guido ligt in zijn bed. Het is avond en donker. Opeens hoort hij beneden gerinkel. Guido Denkt: wat is onze kat toch een onhandig beest. Er komt een lach op zijn gezicht als hij denkt aan alle gekke dingen die de kat al heeft gedaan. Guido Voelt zich dan gewoon of een beetje vrolijk. Hij draait zich om en gaat lekker slapen (Doen).
Het verhaal laat zien dat het nogal uitmaakt hoe je over dingen denkt, wat je doet en hoe je je voelt. Dat geldt niet alleen voor Guido, maar is in jouw leven ook zo. Als je belangrijke gebeurtenissen in je leven (zoals bijvoorbeeld een ziekte of klachten) steeds negatief bekijkt, word en blijf je makkelijk angstig, somber of geïrriteerd. En als je je zo voelt, doe je de dingen die je wil doen misschien minder. Dat geeft dan vaak weer meer spanning waar je je niet goed bij voelt. Kortom, het is daarom belangrijk inzicht te krijgen in jouw manier van denken.
Er is veel onderzoek gedaan naar of deze therapie helpt. En ja het werkt! Maar het hangt natuurlijk ook af van hoe graag jij het wilt en hoe goed je oefent. Hoe lang de therapie duurt, hangt ook af van hoe ernstig jouw problemen zijn. Het resultaat bekijk je regelmatig samen met je psycholoog.
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze bij je volgende bezoek aan de psycholoog.
Onze openingstijden
Vandaag geen spreekuur
Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 17.00 uur
Route in het ziekenhuis