Vijf vrouwelijke medewerkers: vijf verhalen

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Voor ons een reden om de vrouwen binnen onze organisatie in het zonnetje te zetten! We laten vijf vrouwelijke medewerkers, met uiteenlopende functies, aan het woord. Hoe ervaren zij hun werk en wat drijft hen?

 

Sandra Timmermans (53)

Functie: lid Raad van Bestuur van Antonius

Privé: woont met haar partner in Amsterdam

‘Ik wil anderen inspireren’

“Na mijn studie bestuurskunde kwam ik als management trainee in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam terecht. Sindsdien heb ik altijd managementfuncties binnen de zorg gehad. Drieënhalf jaar geleden legde ik de lat een stukje hoger en kwam ik op deze stoel te zitten. Een logische vervolgstap in mijn carrière. Ik heb het nodig om uitgedaagd te worden en nieuwe dingen te doen.

Als lid van de Raad van Bestuur ben ik samen met Marcel Kuin eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van Antonius. We laten ons leiden door ons strategische motto: in het ziekenhuis als het moet, thuis als het kan. Eigenlijk denk ik er elke ochtend in de auto al over na hoe ik die visie die dag kan waarmaken en hoe ik mogelijke belemmeringen kan weghalen − samen met anderen. Succes is geen individuele prestatie, maar een gezamenlijke. De juiste persoon op de juiste plek; daar gaat het om.

Inmiddels ben ik binnen de zorgwereld zeker niet meer de enige vrouw in een bestuursfunctie. Een goede zaak, wat mij betreft. Vrouwen zetten veelal in op verbinding en dat is in organisaties op alle niveaus belangrijk. Zelf zet ik graag mensen in hun kracht en positie, ik geef vertrouwen en bied ondersteuning. Dat doet me soms denken aan mijn oma. Zij was lerares handvaardigheid en kon ontzettend mooi tekenen. Stap voor stap hielp ze mij om zelf een tekening te maken, waarmee ik vervolgens zielsblij was. Ik ben geen juf geworden, maar wil anderen wel op een vergelijkbare manier inspireren.

De zorg ligt me na aan het hart. Ik ervaar het als zingevend dat ik daar met mijn werk een wezenlijke bijdrage aan lever. Als Raad keken we onlangs terug op 2020. Wat was dat een bijzonder jaar! Ik ben vooral onder de indruk van de manier waarop onze mensen er gewoon stónden − kordaat en onverschrokken. Ook al wisten we in het begin nog weinig over corona. Vaak krijgen we dankbare reacties van patiënten. Al die dingen bevestigen: ons werk doet ertoe.”

 

Karin Koornstra (50)

Functie: wijkverpleegkundige binnen de thuiszorg van Antonius

Privé: woont met haar partner, hond, katten, paarden en ganzen op een woonboerderij in Wons

‘Het raakt me als mensen ons met tranen in hun ogen bedanken’

“Thuiszorg team Bolsward Noord is een fantastisch, sterk team van verpleegkundigen, wijkziekenverzorgenden en verzorgenden. Binnen dit team heb ik een coördinerende rol. Ik ben de spin in het web, zeg maar. Ik ben eindverantwoordelijk voor het indiceren en organiseren van de zorg. Daarnaast ben ik het aanspreekpunt voor het team. Een dynamische en zelfstandige functie. Het past bij me − ik ben altijd vrij zelfstandig geweest en word graag geprikkeld. Zo blijf ik scherp.

Hoe mijn werkdag eruitziet, is elke keer een verrassing. Ik rijd geen vaste route, maar plan wel regelmatig bezoekjes aan cliënten in. Gewoon om even te kijken hoe het gaat. In overleg met de cliënt stel ik vast welke hulp nodig is en ik bespreek wie we daarvoor kunnen inschakelen. Zo’n bezoek koppel ik meestal aan de uitvoering van zorg aan de cliënt; dat geeft me een beter totaalbeeld. Die informatie neem ik mee tijdens het overleg met collega’s. Mijn dag is verder gevuld met kantoorwerk. Ik doe allerhande regelwerk, bel veel en zorg dat de administratie en de zorgplannen op orde zijn.

Ik heb niet altijd in de zorg gewerkt. Ooit was ik sportinstructeur en werkzaam in de detailhandel, maar op m’n 29e kreeg ik een soort wake-up call. Ik wilde iets anders doen in mijn leven en koos voor een hbo-opleiding Verpleegkunde. Tijdens mijn eerste stage – op een locatie voor intramurale revalidatiezorg – wist ik: dit is het. Ik realiseerde me dat ik met mijn werk het verschil kan maken in iemands leven. Nog steeds haal ik daar veel energie en voldoening uit. Het kan mij raken als mensen ons met tranen in hun ogen bedanken. Dat maakt dat ik elke dag met plezier aan het werk ga.”

 

Jitske de Vries (42)

Functie: radioloog in het ziekenhuis

Privé: woont met haar partner en hun drie kinderen in Sneek

‘Iedere foto is een puzzel die ik moet oplossen’

“Tijdens mijn coschappen op een chirurgie-afdeling hadden we elke morgen een röntgenbespreking. Erg leuk, vond ik. Die interesse van toen was de basis voor mijn keuze voor Radiologie. Als radioloog beoordeel ik de scans, röntgenfoto’s, echo’s en MRI’s die onze laboranten maken. Radiologie is een breed vak: het gaat om patiënten van jong tot oud en ik heb contact met specialisten binnen alle vakgebieden, plus huisartsen. Elke dag is anders en dat maakt mijn werk uitdagend.

Iedere foto is een puzzel die ik moet oplossen. Als een patiënt binnenkomt met buikpijn, is het aan mij de taak om de oorzaak ervan te achterhalen. Een foto interpreteren is niet zo zwart-wit als mensen soms denken; het is geen standaard optelsom. Ik neem alle beschikbare informatie mee en overleg ook vaak met collega’s en specialisten. Soms vraagt het extra speurwerk, bijvoorbeeld in medische literatuur. De juiste diagnose stellen geeft een euforisch gevoel. En als de patiënt dan ook nog goed behandeld kan worden, is het verhaal rond. Natuurlijk is er altijd een kans dat je, hoe nauwkeurig je ook bent, iets over het hoofd ziet. Dat is een zware verantwoordelijkheid, maar hoort bij het vak. Wat mij nog steeds motiveert, is dat ik met mijn werk echt iets voor anderen kan betekenen.

Als driejarige vond ik het ziekenhuis al een fascinerende omgeving. Sterker nog: als ik er was, snoof ik de geur op. Volgens mijn moeder wilde ik toen al dokter worden. Dat is gelukt. Mijn advies aan jonge vrouwen die overwegen om radioloog te worden? Zorg voor een gezonde balans tussen werk en privé. Bewaak die grens! Dat geldt natuurlijk voor iedereen, man en vrouw, in elk vakgebied en werkveld. En ga het gewoon doen, het is een prachtig vak!”

 

Carla Forsten (41)

Functie: helpdeskmedewerker voor zowel het ziekenhuis als de thuiszorg

Privé: woont met haar partner en hun twee kinderen in Franeker

‘Ik ben de enige vrouw op deze afdeling, maar voel me one of the guys'

“Iedere medewerker van Antonius kan bij ons terecht. Wij zijn er voor het oplossen van problemen met computers, computerprogramma’s en mobiele devices, zoals tablets en smartphones. Het meest voorkomende probleem? Een vergeten wachtwoord, en niet kunnen resetten. Ik hoor soms grote paniek aan de andere kant van de telefoon. Best begrijpelijk, want iemand wil gewoon door kunnen met zijn of haar werk. Mensen zijn vaak heel dankbaar als alles weer naar behoren werkt. Het geeft mij energie als iemand opgelucht ophangt. Daar doe ik het voor, denk ik dan.

Ik doe dit werk nu vijftien jaar. Een echte nerd ben ik, gek op gadgets. Als tiener ging ik op zaterdagavond niet uit, maar zat ik liever de hele avond achter de computer te chatten. De opleiding ICT-beheer was dan ook een logische keuze. Uiteindelijk bleef ik als enige meisje over in de klas en ook nu ben ik de enige vrouw op de afdeling waaronder de helpdesk valt. De sfeer is heel gemoedelijk − ik voel me echt one of the guys. Af en toe komt er een foute grap voorbij, maar daar kan ik meestal wel om lachen.

Soms krijgen we in korte tijd meerdere meldingen van storingen. In dat geval is er meestal sprake van een groter probleem binnen het netwerk. Dat vraagt om snel schakelen en hard werken. Het geeft me een kick als we het met elkaar kunnen oplossen. Als team maken we het mede mogelijk dat anderen hun werk in de zorg goed kunnen doen. We zijn een radertje in het geheel, maar onze rol is best belangrijk.”

 

Pascalle van Straaten (44)

Functie: verpleegkundige poli Urologie in het ziekenhuis

Privé: heeft een partner en woont met haar vijf kinderen in Folsgare

‘Dit specialisme vraagt om inlevingsvermogen’

“Ik werk al sinds 1999 als verpleegkundige, onder andere op Neurologie en Longziekten. Sinds twee jaar is de poli Urologie ‘mijn’ plek. Mijn werkdagen zijn afwisselend, zo assisteer ik bij blaas- en prostaatonderzoeken en ingrepen als sterilisaties. Daarnaast houd ik als verpleegkundige ook zelfstandig spreekuur. Dan verwissel ik bijvoorbeeld katheters of doe ik blaasspoelingen, of ik beantwoord telefoontjes. Samen met mijn collega’s leid ik de afspraken op de poli in goede banen. We hebben een leuk, hecht team van urologen, physician assistants (PA’s), verpleegkundigen en secretaresses. Mijn collega’s maken dat ik met plezier naar mijn werk ga.

Urologie is een mooi specialisme. Onze patiënten moeten zichzelf vrij kort na binnenkomst blootgeven. Ze laten letterlijk de broek zakken en dat is enorm kwetsbaar. Het vraagt om veel inlevingsvermogen − je moet aanvoelen hoe je iemand op zijn of haar gemak stelt. Daarin ligt mijn kracht. Het ijs breken met een grapje kan goed werken. Niet als kunstje, maar uit authenticiteit. Dat vind ik heel belangrijk. Bij mij is het what you see is what you get. Vanuit die trouw aan mezelf streef ik ernaar om elke patiënt zo prettig mogelijk te helpen.

Twee derde van onze patiënten is man. Een man of vrouw op de behandeltafel is voor mij totaal geen issue. Ik doe gewoon mijn werk. Mijn dag is geslaagd als patiënten aangeven dat ze gehoord en gezien zijn of dat de onderzoeken achteraf zijn meegevallen. Soms is het zo ontspannen tijdens een ingreep dat er ruimte is om samen met de patiënt wat te kletsen en te lachen. Als ik zo iemand dan met een smile de deur zie uitgaan, weet ik dat we het goed hebben gedaan.”

Antonius. Zorg die meebeweegt.

Ziekenhuis in Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Ziekenhuis in Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Zorg bij u thuis
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00
Contact
Contact
Ziekenhuis in Sneek
 • Bezoekadres
 • Bolswarderbaan 1
 • 8601 ZK  Sneek
 • Postadres
 • Postbus 20000
 • 8600 BA  Sneek
 • Telefoon
 • 0515 - 48 88 88
Route Google Maps
Ziekenhuis in Emmeloord
 • Bezoekadres
 • Urkerweg 4
 • 8303 BX  Emmeloord
 • Postadres
 • Postbus 20000
 • 8600 BA  Sneek
 • Telefoon
 • 0527 - 62 04 60
Route Google Maps
Zorg bij u thuis
 • Bezoekadres
 • Bolswarderbaan 1
 • 8601 ZK  Sneek
 • Postadres
 • Postbus 20000
 • 8600 BA  Sneek
 • Telefoon
 • 0515 - 46 11 00
Route Google Maps