Thuiszorg meer spreiden over de dag zorgt voor winst op twee gebieden

Thuiszorg meer spreiden over de dag zorgt voor winst op twee gebieden. ‘We kunnen meer mensen helpen én thuiszorgmedewerkers meer uren bieden’

In de auto, op de fiets of te voet; de thuiszorgmedewerkers van Antonius zijn altijd op pad zorg te verlenen aan een ieder die dat nodig heeft in Súdwest Fryslân en De Fryske Marren. Door de huidige ontwikkelingen en het toekomstperspectief in het zorglandschap, is er gekeken naar hoe we de thuiszorg nóg beter kunnen afstemmen op zowel cliënt als medewerker. De vergrijzing neemt toe en de zorgvraag groeit, maar de personeelskrapte ook. Daarom is er begin dit jaar gestart met het project Meer Tijd Voor Meer Cliënten (MTMC).

Lemmer

Vanaf 1 oktober worden ook de drie thuiszorgteams van Lemmer en al hun cliënten hierin meegenomen. De drie Lemster teams zijn er al helemaal klaar voor. ,,De zorgpiek vindt nu hoofdzakelijk plaats in de ochtend en in de avond”, zo ervaart wijkverpleegkundige Greetje Hoekstra van Lemmer Noord dagelijks. ,,Zorg in de middag is veel minder genormaliseerd in de thuiszorg, terwijl er veel zorg van de piekuren naar de middag verplaatst kan worden. Dat is even wennen voor zowel cliënt als medewerker, maar onze zorg gaat erop vooruit.”

Spreiden van zorg

De zorg die van de piektijden gehaald wordt is zorg die niet aan tijd gebonden is. ,,Denk aan hulp bij douchen of wondzorg”, vertelt Kimberley Jansen van Team Lemmer Kern. ,,Dit is zorg die gerust in de middag kan plaatsvinden. Dat creëert ruimte voor zorg die wel aan de piektijden gebonden is, zoals cliënten die hulp nodig hebben om uit of in bed te komen en medicatie nodig hebben bij de start of het einde van de dag. Door de zorg meer te spreiden over de dag, creëren we ook meer tijd voor onze cliënten. Want je kunt meer tijd nemen als je in de ochtend een minder drukke route hebt.”

Wat is Meer Tijd Voor Meer Cliënten?

Met het project wil Antonius meer tijd zien te verkrijgen om zo meer cliënten te helpen. Dit om zo te kunnen voldoen aan de groeiende zorgvraag, maar ook om tegelijkertijd te werken aan het personeelstekort in de zorg. De sleutel: zorg meer spreiden over de dag. ,,Door de zorg die niet aan tijd gebonden is te verplaatsen naar de middag kunnen we niet alleen meer mensen helpen, maar ook meer uren bieden aan mensen die in de thuiszorg werken of dat graag willen”, aldus projectleider Katja Westra.

,,Nu kent de thuiszorg nog veel gebroken diensten, waarbij de medewerker eerst ’s ochtends een paar uren werkt en later op de dag nog weer eens. In de nieuwe opzet kunnen we (potentiële) medewerkers werkdiensten van 8 of van 5,5 uren aanbieden. In mei zijn we met deze nieuwe werkwijze van start gegaan bij een aantal teams in de regio Sneek en in de regio Joure. De reacties van zowel cliënten als medewerkers zijn positief”, aldus Katja. ,,Dat is een extra stimulans om de werkwijze bij meer teams toe te passen, want overal is de vraag naar zorg groot en uiteindelijk wil je iedereen die zorg nodig hebt kunnen helpen. Uiteindelijk profiteert zowel de cliënt als de thuiszorgmedewerker van Meer Tijd Voor Meer Cliënten”

Angst wegnemen

In het zorggebied van Lemmer horen ook omliggende dorpen als Oosterzee, Bantega en Delfstrahuizen. ,,Cliënten begrijpen heus wel dat de zorg wat verandert, maar in eerste instantie kwamen we ook mensen tegen die bang waren dat we helemaal niet meer langs zouden komen” vertelt wijkverpleegkundige Gewina Veenstra van Team Lemmer Buiten. ,,Dat is niet het geval en als we uitleggen hoe Meer Tijd Voor Meer Cliënten precies werkt, nemen we die angst meteen weg.”

Meer uren

Nee verkopen aan mensen die hulp nodig hebben is geen optie. Het is daarom belangrijk dat er genoeg thuiszorgmedewerkers zijn. ,,Potentiële collega’s haken het vaakst af door onhandige werktijden”, aldus Greetje. ,,Jongeren willen graag aan de slag en minstens 30 uur per week werken. Maar als je alleen ’s ochtends een route hebt, kom je moeilijk aan die uren. Met een achturige dienst kan dat wel. Mensen die liever minder uren werken en alleen op bepaalde dagdelen inzetbaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze kinderen hebben, kunnen dat daarnaast ook blijven doen. Zo is er voor een ieder wat wils.”

Je ei kwijt in de thuiszorg

Het mes snijdt zo dus aan twee kanten. Door niet de route maar de zorg de invulling van de dag te laten bepalen, creëert Antonius letterlijk meer tijd voor meer cliënten. Omdat de zorg hierdoor meer wordt verspreid over de dag, is het voor thuiszorgmedewerkers die dat willen mogelijk om meer uren te maken. Dit maakt Antonius weer tot een aantrekkelijkere werkgever voor jongeren die staan te popelen om aan de slag te gaan in de thuiszorg. ,,De verscheidenheid aan zorg maakt dit werk zo leuk”, aldus Kimberley. ,,Je kan hier in de thuiszorg echt je ei in kwijt.”

 Veel jongeren

De wijkverpleegkundigen in Lemmer, waaronder ook nog Wieneke Braaksma, raden werken in de thuiszorg dan ook aan. ,,Als je kijkt naar de zorg in Lemsterland is er veel verschil in complexiteit bij niet alleen oude mensen, maar ook veel jongeren. We verzorgen mensen met fysieke klachten, maar ook met psychische. We hebben in Lemmer ontzettend veel kwaliteit in huis, vooral door de complexiteit in zorg die we in ons gebied hebben. Mensen zijn bij ons aan het juiste adres. En nu we de zorg meer gaan spreiden over de dag én meer uren kunnen bieden aan verzorgenden, blijven we dezelfde kwaliteit leveren.”

 

 Meer weten over de thuiszorg van Antonius? Kijk dan op: https://www.mijnantonius.nl/ik-wil-of-krijg-thuiszorg 

 

 

 

Antonius. Zorg die meebeweegt.

Ziekenhuis in Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Ziekenhuis in Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Zorg bij u thuis
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00
Contact
Contact
Ziekenhuis in Sneek
 • Bezoekadres
 • Bolswarderbaan 1
 • 8601 ZK  Sneek
 • Postadres
 • Postbus 20000
 • 8600 BA  Sneek
 • Telefoon
 • 0515 - 48 88 88
Route Google Maps
Ziekenhuis in Emmeloord
 • Bezoekadres
 • Urkerweg 4
 • 8303 BX  Emmeloord
 • Postadres
 • Postbus 20000
 • 8600 BA  Sneek
 • Telefoon
 • 0527 - 62 04 60
Route Google Maps
Zorg bij u thuis
 • Bezoekadres
 • Bolswarderbaan 1
 • 8601 ZK  Sneek
 • Postadres
 • Postbus 20000
 • 8600 BA  Sneek
 • Telefoon
 • 0515 - 46 11 00
Route Google Maps