Gyneacologie
8.4 134 waarderingen

Essure® sterilisatie

U denkt aan sterilisatie. Bij de Essure® behandeling plaatst de gynaecoloog in de ingangen van de eileiders een klein, flexibel spiraaltje. Dit gebeurt via een hysteroscopie. In de spiraaltjes groeit weefsel. Na ongeveer 3 maanden zijn de eileiders volledig afgesloten. De zaadcel kan het eitje nu niet meer bevruchten. U kunt niet meer zwanger worden.

 

Deze methode van sterilisatie is definitief. De eileiders groeien dicht na plaatsing van de spiraaltjes. Een hersteloperatie is niet mogelijk.

 

Het spiraaltje bevat geen hormonen en bestaat uit geteste materialen die ook bij andere medische ingrepen worden gebruikt. De methode is zorgvuldig onderzocht en betrouwbaar. In de afgelopen 3 jaar zijn wereldwijd duizenden vrouwen met Essure® gesteriliseerd. Geen van deze vrouwen is zwanger geraakt.

 

De Essure® behandeling duurt ongeveer 30 minuten en vindt plaats op het Dagcentrum, locatie Sneek. Voor de ingreep is geen narcose of buiksnede nodig.

 

Onderstaand stappenplan beschrijft wat u van de behandeling kunt verwachten.

De stappen bij 'Essure® sterilisatie'

Start

Verwijzing door huisarts of specialist

Uw arts vraagt een Essure® sterilisatie voor u aan. Hiervoor ontvangt u een verwijzing. Met het Zorgdomeinnummer in de verwijsbrief maakt u de afspraak. U neemt hiervoor contact op met Bureau Opname, telefoonnummer 0515-48 82 10.

 

Daarna ontvangt u een bevestiging van de gemaakte afspraak. Informatie over de behandeling krijgt u van uw specialist of ontvangt u thuis.

 

Neem naar uw afspraak het volgende mee:

  • een geldig legitimatiebewijs;
  • uw Zorgpas/verzekeringsbewijs;
  • ziekenhuisstickers;
  • een actueel overzicht van al uw medicijnen.
1-2 weken

Planning

De Essure® behandeling vindt direct na uw menstruatie plaats, tussen cyclusdag 5 en 11 (1e menstruatiedag = 1e cyclusdag). Tijdens de menstruatie is er geen goed zicht in de baarmoeder vanwege bloedverlies. In de periode na de 10e dag is het slijmvlies van de baarmoeder te dik voor een goede en veilige procedure.

 

U plant de ingreep met Bureau Opname. Deze planning hangt van uw cyclus af. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 

  • u gebruikt de anticonceptiepil; in overleg plant u de menstruatie door de pil 5 dagen eerder te stoppen of 5 dagen langer door te slikken. Doet u dit laatste al langer, dan kan de sterilisatie altijd plaatsvinden.
  • u gebruikt geen anticonceptiepil; de menstruatie is niet te plannen. Neem contact op met Bureau Opname als u menstrueert, de behandeling kan dan gepland worden.
  • u heeft een koper- of Mirena®spiraal; de menstruatie is niet te plannen. U neemt contact op met Bureau Opname als u menstrueert.
  • u heeft een Mirena® spiraal en geen menstruatie meer of bent in de (borstvoedings)periode vlak na de bevalling; de sterilisatie kan altijd gepland worden.

 

Afhankelijk van de situatie wordt de ingreep in de eerstvolgende of in een latere cyclus gepland.

 

Een spiraal blijft tijdens de procedure meestal zitten en wordt pas na 3 maanden verwijderd. Is de spiraal toch tijdens de procedure verwijderd, dan is gedurende 3 maanden andere anticonceptie nodig.

30 minuten

De Essure sterilisatie

Op de dag van behandeling meldt u zich bij het Dagcentrum. De verpleegkundige bereidt u op de behandeling voor en brengt u naar de behandelkamer. Afhankelijk van de gebruikte apparatuur verdooft de gynaecoloog de baarmoedermond. Indien nodig wordt deze ook iets opgerekt. U neemt nu plaats op een gynaecologische stoel. Tijdens de behandeling mag u meekijken.

 

De gynaecoloog bekijkt de baarmoederholte met een klein buisje dat via de schede ingebracht wordt (hysteroscopie). De ingangen van de eileiders zijn nu zichtbaar. In de ingang van de eileiders plaatst de gynaecloog een klein, flexibel spiraaltje. Hierin groeit weefsel. Na ongeveer 3 maanden zijn de eileiders volledig afgesloten. De zaadcel kan het eitje nu niet bevruchten, u kunt u niet meer zwanger worden.

1 dag

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u weer naar huis. De dag na de behandeling mag u uw normale activiteiten hervatten.

 

Ongeveer 3 maanden na de behandeling krijgt u een controleafspraak. De gynaecoloog bekijkt met een inwendig echo-onderzoek of de spiraaltjes tegen zwangerschap beschermen. Dit vindt op de polikliniek plaats. U kunt ook een röntgenonderzoek (baarmoederfoto) krijgen. Hiervoor gaat u naar de afdeling Radiologie & Nucleaire geneeskunde. Dit onderzoek duurt ongeveer een half uur.

 

De eerste 3 maanden moet u in overleg met de arts een anticonceptiemiddel gebruiken. Na het controle onderzoek is andere anticonceptie overbodig.

>

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u in de folders aan de rechterzijde van de pagina. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze afdeling via nummer 0515 - 48 89 83 of kijk bij veelgestelde vragen.

 

Terug naar overzicht

jeroen van de riet (1)
J.E. van de Riet Gynaecoloog Aandachtsgebieden

Laparoscopie (kijkoperatie in de buik), hysteroscopie (kijkoperatie in de baarmoeder), oncologie

SChukken
T. Schukken Gynaecoloog Aandachtsgebieden

Oncologie, minimaal invasieve chirurgie, laparoscopie (kijkoperatie in de buik), vulva afwijkingen

Wortelboer
M.J.M. Wortelboer Gynaecoloog Aandachtsgebieden

Fertiliteit, (vruchtbaarheidsproblematiek), bekkenbodemproblemen, kindergynaecologie

Sneek Emmeloord
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
0515 - 48 89 83
Route 81
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 2 weken
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00