Gyneacologie
8.4 139 waarderingen

Hysteroscopische sterilisatie

U heeft een afspraak voor een hysteroscopische sterilisatie. Hierbij wordt de eileider afgesloten. De ingreep vindt plaats met een kijkoperatie in de baarmoeder. De kijkbuis wordt via de schede ingebracht.

 

Er zijn 2 methoden:

 

 • Essure®-methode: de gynaecoloog plaatst een veertje in de eileider. De eileiders groeien hierdoor in ongeveer 3 maanden dicht. 
 • Ovabloc-methode: de gynaecoloog spuit vloeibare siliconenpasta in de eileider, die binnen enkele minuten stolt. De zachte, elastische plug van siliconenrubber sluit de eileider af. Deze methode wordt bijna niet meer gebruikt.

 

Onderstaand stappenplan beschrijft wat u van de behandeling kunt verwachten.

De stappen bij 'Hysteroscopische sterilisatie'

Start

Verwijzing door huisarts of specialist

Uw arts vraagt een hysteroscopische sterilisatie voor u aan. Hiervoor ontvangt u een verwijzing. Met het Zorgdomeinnummer in de verwijsbrief maakt u de afspraak voor de behandeling:

 

 • telefonisch;
 • direct via onze website.

 

Direct online een afspraak maken

 

Voor een Essure® sterilisatie neemt u contact op met Bureau Opname, telefoonnummer 0515 - 48 82 10.

U ontvangt daarna een bevestiging van de gemaakte afspraak. Informatie over de behandeling krijgt u van uw specialist of ontvangt u thuis.

 

Neem naar uw afspraak het volgende mee:

 • een geldig legitimatiebewijs;
 • uw Zorgpas/verzekeringsbewijs;
 • ziekenhuisstickers;
 • een actueel overzicht van al uw medicijnen.
1 dag

Voorbereiding

Voor deze ingreep is geen voorbereiding nodig. Ziet u tegen de behandeling op? Vertel dit gerust aan de gynaecoloog zodat er op de dag zelf rekening mee wordt gehouden.

 

Het kan zijn dat een andere dan uw behandelend gynaecoloog de ingreep uitvoert. Ook dan vindt de sterilisatie op de afgesproken manier plaats. Is dit voor u een probleem, geef dit dan voor de behandeling aan.

30 minuten

De hysteroscopische sterilisatie

De hysteroscopische ingreep gebeurt poliklinisch of in dagbehandeling. Op de dag van behandeling meldt u zich bij het Dagcentrum. De verpleegkundige bereidt u op de behandeling voor en brengt u naar de behandelkamer.

 

Afhankelijk van de methode en apparatuur, verdooft de gynaecoloog de baarmoedermond. Indien nodig wordt deze ook iets opgerekt. U neemt nu plaats op een gynaecologische stoel.
De gynaecoloog brengt via de schede een kijkbuis in de baarmoederholte. Hierdoor wordt vloeistof in de baarmoederholte gebracht. Deze zet iets uit, waardoor de eileideropeningen in de baarmoeder zichtbaar zijn. De gynaecoloog plaatst nu met een katheter in beide eileiders een speciaal spiraaltje (Essure®).

 

Bij de Ovabloc-methode spuit de gynaecoloog nu vloeibare siliconenpasta in de eileider, die binnen enkele minuten stolt. De zachte, elastische plug van siliconenrubber sluit de eileider af. De kans is echter klein dat deze methode plaatsvindt.

1 dag

Na de behandeling

Tot enkele uren na de ingreep kunt u een lichte menstruatiepijn voelen. De eerste week kunt u vaginaal wat bloed verliezen. U moet nog 3 maanden aanvullende anticonceptie gebruiken, totdat de eileiders dichtgegroeid zijn. Na deze periode krijgt u ter controle een inwendige echo. Bij twijfel test de gynaecoloog de doorgankelijkheid van de eileiders door middel van een HSG (baarmoederfoto).

 

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden. Hysteroscopische sterilisatie heeft een klein risico op infectie en mislukken. Na de behandeling is er een (geringe) kans op zwangerschap. Uw eigen cyclus komt dan weer op gang. Soms met tegenvallend bloedverlies of pijn tijdens de menstruatie. U kunt besluiten na de sterilisatie alsnog de pil te gebruiken.

 

Een hysteroscopische operatie lukt niet altijd. Bij 5% van de vrouwen is het niet mogelijk een katheter in de eileider te plaatsen. De eileider kan afgesloten zijn door een eerdere ontsteking. Ook kunnen de baarmoeder en/of de eileiders ongunstig liggen. Dit wordt tijdens de ingreep direct duidelijk.

 

Na een hysteroscopische sterilisatie lijkt de kans op zwangerschap heel klein. Bij onderzoek onder 50.000 vrouwen met Essure® sterilisatie is na 5 jaar geen zwangerschap ontstaan.

 

Kan de sterilisatie ongedaan gemaakt worden?

Sterilisatie is in principe een definitieve ingreep.

 

 • Een Essure®-sterilisatie is onomkeerbaar. De spiraaltjes zijn vastgegroeid en niet te verwijderen.
 • Na een Ovabloc-sterilisatie kunnen de plugs via een hysteroscopische ingreep verwijderd worden. De eileiders zijn weer open, maar het slijmvlies aan de binnenkant is beschadigd. Het is nog niet bekend of dit zich weer herstelt en wat de kans is op een spontane- of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
>

Planning Essure® behandeling

De Essure® behandeling vindt direct na uw menstruatie plaats, tussen cyclusdag 5 en 11 (1e menstruatiedag = 1e cyclusdag). Tijdens de menstruatie is er geen goed zicht in de baarmoeder vanwege bloedverlies. In de periode na de 10e dag is het slijmvlies van de baarmoeder te dik voor een goede en veilige procedure.

 

U plant de ingreep met Bureau Opname. Deze planning hangt van uw cyclus af. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 

 • u gebruikt de anticonceptiepil; in overleg plant u de menstruatie door de pil 5 dagen eerder te stoppen of 5 dagen langer door te slikken. Doet u dit laatste al langer, dan kan de sterilisatie altijd plaatsvinden.
 • u gebruikt geen anticonceptiepil; de menstruatie is niet te plannen. Neem contact op met Bureau Opname als u menstrueert, de behandeling kan dan gepland worden.
 • u heeft een koper- of Mirena®spiraal; de menstruatie is niet te plannen. U neemt contact op met Bureau Opname als u menstrueert.
 • u heeft een Mirena® spiraal en geen menstruatie meer of bent in de (borstvoedings)periode vlak na de bevalling; de sterilisatie kan altijd gepland worden.

 

Afhankelijk van de situatie wordt de ingreep in de eerstvolgende of in een latere cyclus gepland.

 

Een spiraal blijft tijdens de procedure meestal zitten en wordt pas na 3 maanden verwijderd. Is de spiraal toch tijdens de procedure verwijderd, dan is gedurende 3 maanden andere anticonceptie nodig.

>

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u in de folders aan de rechterzijde van de pagina. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze afdeling via nummer 0515 - 48 89 83 of kijk bij veelgestelde vragen.

jeroen van de riet (1)
J.E. van de Riet Gynaecoloog Aandachtsgebieden

Laparoscopie (kijkoperatie in de buik), hysteroscopie (kijkoperatie in de baarmoeder), oncologie

SChukken
T. Schukken Gynaecoloog Aandachtsgebieden

Oncologie, minimaal invasieve chirurgie, laparoscopie (kijkoperatie in de buik), vulva afwijkingen

Wortelboer
M.J.M. Wortelboer Gynaecoloog Aandachtsgebieden

Fertiliteit, (vruchtbaarheidsproblematiek), bekkenbodemproblemen, kindergynaecologie

Sneek Emmeloord
Vestiging Sneek
Routebeschrijving Bolswarderbaan 1
0515 - 48 89 83
Route 81
Hoe snel word ik geholpen?
De huidige toegangstijd is 2 weken
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00