Hyperbare
8.4 127 waarderingen

Over Hyperbare geneeskunde

Bij hyperbare zuurstoftherapie behandelen we een patiënt onder verhoogde druk met pure zuurstof. Hierbij brengen we een hyperbare kamer onder druk. Zo wordt er veel meer zuurstof dan onder normaal in de bloedsomloop opgenomen. Dit wordt vervoerd naar plaatsen waar die zuurstof nodig is. Daardoor komt onder andere de wondgenezing op gang en worden chronische infecties bestreden.

 

De hyperbare zuurstofbehandeling is meestal een aanvulling op een (wond)behandeling. Deze behandeling gaat normaal gesproken gewoon door, onder supervisie van de verwijzend arts. Deze arts blijft uw hoofdbehandelaar.

 

 

 

De behandeling

U zit in een soort vliegtuigstoel in de hyperbare kamer. De kamer lijkt op de romp van een vliegtuig met een dikkere wand. Er wordt meestal een groep patiënten tegelijk behandeld. Als de kamer op druk is gebracht, zet u een masker op waardoor 100% zuurstof wordt gegeven, afgewisseld door korte perioden lucht. Als u een masker niet kunt verdragen of als het masker niet past, krijgt u een soort doorzichtige helm (hood).

 

Acute patiënten

Voor acute patiënten geldt dat zij, als het nodig is, binnen een uur behandeld worden. Deze behandelingen kunnen ook plaatsvinden in een aparte unit. Zo kan de behandeling van de chronische patiënten gewoon doorgaan. Som is het, gezien de toestand van de patiënt, nodig de grote kamer te gebruiken.

 

Spoedindicatie

Voor een patiënt met een spoedindicatie, gebruiken we een aangepaste behandeltabel die vaak veel langer duurt dan de behandelingen voor chronische patiënten. Het is mogelijk dat iemand een 2e of een 3e keer binnen 24 uur wordt behandeld.

VANOOIJ
P.J.A.M. van Ooij Arts hyperbare geneeskunde Aandachtsgebieden

Functies Medisch adviseur Antonius Hypercare (Duiker-)arts hyperbare geneeskunde Hoofd Duik Medisch Centrum Koninklijke Marine

Veelgestelde vragen
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Toon alle vragen
Antonius Ziekenhuis Sneek
Bolswarderbaan 1, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 48 88 88
Antonius Ziekenhuis Emmeloord
Urkerweg 4, 8303 BX, Emmeloord
T 0527 - 62 04 60
Thuiszorg Zuidwest Friesland
Bolswarderbaan 3, 8601 ZK, Sneek
T 0515 - 46 11 00